Mammas långpannebröd
(Filmjölkslimpa)
(Filmjölkslimpa)
Den här filmjölkslimpan har min mamma bakat så länge jag kan minnas. Tänk vad doftminnen är starka, det vattnas i munnen av tanken på en skiva nybakat varmt bröd med smältande smör mmmmm....
Mamma bakar den alltid i en långpanna, men man kan ju lika väl dela upp degen i flera brödformar. Brödet på bilden är från en gång då jag gjorde en halv sats. Det finns otaliga varianter av receptet och många olika namn, men i min familj kallar vi det helt enkelt för Mammas långpannebröd.
När man bakar detta är det väldigt praktiskt med en köksassistent. Om man som jag inte har någon assistent (mycket märkligt, jag fattar inte riktigt varför jag inte har någon?!) får man använda degkrokarna på elvispen, jag brukar därför göra halv sats så inte elvispen brinner och dör :)
1,2 kg rågsikt
2 tsk bikarbonat
4 tsk bakpulver
2-4 dl sirap
1 ägg
1 l filmjölk
1 nypa salt
1. Värm ugnen till 100 grader
2. Rör ihop alla ingredienser till en smidig smet. Bred ut i smörad långpanna (eller flera brödformar).
3. Sätt in i ugnen på näst sista falsen. Grädda i 55 minuter.
4. Höj värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 35-40 minuter.
Låt kallna i formen...om du klarar av att vänta vill säja ;)
Vilken härlig blogg du har skaffat Ingela!
SvaraRaderaJag älskar bloggar och mat för den delen.......
Efterrätten på tårtan ska jag lägga på minnet att jag kan hitta här.
Kram
Kicki!