måndag 2 april 2012

Frikadeller i tomatsås

Jag bläddrade i en kokbok hemma hos en kompis och hittade det här receptet. Receptet lät så gott och gissa vad? Det VAR gott, jättegott faktiskt! När jag serverade detta i dag igen utbrast lillkillen "Jaaaa frikadeller!!!" Jag blev överlycklig när jag dessutom fick kokboken i present på min födelsedag i helgen. Den heter "Om jag var din hemmafru" och innehåller en massa spännande recept, vackra bilder och härliga anekdoter.

100 g grön pesto
½ dl ströbröd
400 g mager lammfärs (fast jag använde nöt första gången och kalvfärs denna gång!)
4 vitlöksklyftor
2 tetror (380 g) passerade tomater + 1 dl vatten
2 msk honung
2 citroner, zesten av båda, saften av en
75 g pinjenötter

1. Rör ihop pesto med ströbröd och lammfärs. Salta och peppra ordentligt.

2. Hacka vitlöken fint, fräs i lite olivolja, slå på tomater och vatten.

3. Tvätta citronerna väl och zesta av det yttersta gula skalet. Pressa saften ur den ena. Tillsätt zest och citronsaft till tomatsåsen, smaka av med honung, salt och nymalen svartpeppar.

4. Trilla små frikadeller av färsen och släpp ner i den puttrande tomatsåsen. Skaka försiktigt kastrullen så att alla frikadeller täcks av sås. Koka frikadellerna ett par minuter.

5. Rosta under tiden pinjenötterna lätt i torr stekpanna.

Servera med nykokt pasta, cous-cous eller klyftpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar