onsdag 9 maj 2012


Cioppino - fiskgryta

Den här fiskgrytan har rötter i San Francisco. Namnet kommer från ”chopped” och rätten är ett arv från invandrande portugisiska och italienska fiskare. Man använder rester från ”dagens fångst” och därför kan innehållet variera, t.ex. färska musslor, räkor och t.o.m. bläckfisk. Man kan äta den som en soppa (tillsätt då mer vätska) eller varför inte "svenska" till det och äta med potatis, antingen på sidan om eller låta den koka med. Men godast är det nog ändå med spagetti till. Här är iallafall min väldigt förenklade variant!

½ dl olivolja
25 g smör
2-3 sardeller (funkar även utan)
½-1 hackad chili eller ½ tsk chiliflakes
4 vitlöksklyftor, pressade
1 lagerblad
1 gul lök, hackad
3 dl vitt vin
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
½-1 citron, juicen
1 fpk krossade tomater
1 tsk worcestershire sauce
1 tsk torkad basilika
färsk persilja, hackad
400 g torsk, i kuber
250 g lax, i kuber
Svartpeppar och ev salt
16-20 musslor på burk + spadet

1. Värm upp olja och smör. Tillsätt sardeller, chili, vitlök, lagerblad och lök. Låt fräsa någon minut under omrörning.

2. Tillsätt vinet och låt det koka i en minut innan du tillsätter worchestershire sauce, buljongtärning, vatten, saft av citron, krossade tomater och basilika. Låt koka i 15 minuter. Smaka av med mer citron och salt om det behövs. Tillsätt mer vätska om det behövs.

4. Krydda fisken med svartpeppar, lägg ner den i grytan och skaka om lite så att den täcks av tomatsåsen. Låt sjuda i 5 minuter utan att röra om. 

5. Peta försiktigt ner musslorna utan att röra om eftersom fisken så lätt kan gå sönder. Strö över persiljan. Servera med pasta och ett gott bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar