måndag 7 maj 2012


Keftedes - grekiska köttbullar

Vissa recept är som en vinst på trisslott. Och då menar jag inte 25 kr utan tre klövrar! Det här är en sån lyckträff. Maken till biffar har då jag aldrig ätit! Men varning, gillar du inte mynta så är det inget för dig! Det är inte köttbullar "the greek way" på bilden utan biffar. Men spelar det egentligen någon roll? Nä, bestämde jag, och så blev det stora biffar istället för dolmar.

OBS - biffarna blir väldigt porösa och svåra att vända. Tips är att göra rejäla biffar och steka dem färdigt i ugnen!
Familjen fick välja mellan rest-pasta och rest-rotsaksgratäng till. Och här bryr vi oss inte om nationaliteter utan åt en kall vitlökssås på turkisk yoghurt, pressad vitlök och örtsalt. Det här ni, det var en fullpott!


600 g nöt- eller lammfärs (jag använde nöt)
½ dl ströbröd
1 dl vatten
½ dl citron, pressad
½ röd lök (jag använde gul lök)
1 dl bladpersilja, grovhackad (jag använde vanlig persilja)
½ dl mynta, grovhackad (jag använde torkad, ca 1 msk)
1 ägg
1½ tsk salt
olivolja, till stekning

1. Blanda ströbröd, vatten och citronsaft. Låt stå och svälla i 15 minuter.

2. Skala och finhacka löken. Hacka persiljan och myntan grovt. Blanda med ströbrödet.

3. Blanda slutligen ner ägg, salt och färs och låt stå i kylskåp 15 minuter.

4. Forma små dolmar med våta händer och stek dem dem runt om i olja på medelvärme, 3-4 minuter.

(eller gör som jag, stora biffar. Stek dem nån minut på varje sida, sen i ugnen 10-15 minuter på 225 grader.)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar