torsdag 13 september 2012


Blomkål- och Kasslergratäng

Här kommer recept på en gratäng jag fått rekommenderat som dagens recept på "kokaihop.se". Jag har lagt till ädelosten till ursprungsreceptet. Det tog INTE 40  minuter, snarare en timme, men kanske hade jag för liten form. Man ska nog ha en grundare men bredare form än den jag hade *mental anteckning till nästa gång*. Och den blev väldigt blöt! Ser dessutom inte vidare aptitligt ut på tallriken... MEN... smaken var underbar! Jättegott helt enkelt!

1 stort blomkålshuvud
1 gul lök
½ purjolök
500 g kassler
3 dl grädde
2-3 dl riven ost
100 g ädelost
Svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader

2. Skala och skiva löken. Ansa och skiva purjon. Stek tills löken mjuknar men inte tar färg.

3. Putsa blomkålshuvudet och skär det i två halvor. Skiva den ena halvan i tunna skivor. Lägg dessa i botten på en smörad ugnsform. Peppra.

4. Klicka ut hälften av ädelosten över blomkålen. 

5. Strimla kasslern och fördela den ovanpå blomkålen.

6. Fördela den stekta löken över kasslern.

7. Strö hälften av den rivna osten över den stekta löken. Klicka ut resten av ädelosten.

8. Skiva den andra halvan blomkål och fördela överst på gratängen. Peppra.

9. Slå på grädden och strö till sist över resten av den rivna osten.

10. Gratinera i ugnen i 40 (50-60!) minuter tills blomkålen har mjuknat. Lägg över aluminiumfolie om den hotar att få för mycket färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar