måndag 5 november 2012


Dillstuvad potatis

Husmanskost till middag idag. Jag lade en korvring från frysen i kylskåpet igår kväll för att tina, funderade idag över vad jag skulle göra...gryta, gratäng, steka...? När jag hittade överbliven kokt potatis i kylskåpet och dessutom några kvistar dill som blev över från västerbottensostlaxen så blev det ju genast kristallklart, dillstuvad potatis, det är ju bland det godast man kan äta!

Det finns säkert en massa recept på hur man EGENTLIGEN ska göra en stuvning, men det bryr jag mig inte om. Jag gör lite som andan faller mig in med de ingredienser jag har hemma för tillfället, och det brukar funka så bra så! Det jag "alltid" använder mig av är dock en bottenredning med smör och vetemjöl. Jag tycker det är den bästa metoden för stuvning (och sås med för den delen). Här kommer recept på dagens stuvning...

2 msk smör
1 msk vetemjöl
2½ dl grädde
2 dl mjölk
1 dl vatten, kanske mer...
½ buljongtärning
1 krm peppar
En dutt salt
Rejält med dill (jag hade både torkad dill och några kvistar färsk)
Kall kokt potatis

1. Skala och skär potatisen i bitar.

2. Smält smöret i en kastrull. Rör i vetemjölet och låt fräsa under omrörning.

3. Späd med 1 dl vatten under omrörning. Rör sen ner grädde, mjölk och buljongtärning. Rör ordentligt medan det kokar upp för det tjocknar från botten och fastnar lätt.

4. Tillsätt dill. Låt koka i minst 5 minuter. Rör då och då.

5. Smaka av med peppar, salt och eventuellt mer dill. Späd med mer vatten om det behövs.

6. Vänd försiktigt ner potatisen i stuvningen och låt småputtra några minuter så potatisen blir varm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar