måndag 8 april 2013


Kroppkakelängd

Här kommer recept på en klassiker i annorlunda tappning - kroppkaka i form av en rulle som man skär i skivor vid servering. Till den är det ett MÅSTE med klargult skirat smör och gärna en syrlig lingonsylt.  Och enligt receptet går den bra att frysa hel eller i bitar...fast det blir inget kvar...men ändå, den går att frysa. God att steka upp i smör. Krydda gärna med lite extra kryddpeppar.

750 g potatis
2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ägg

Fyllning
250 g rimmat fläsk
1 gul lök
1 krm stött kryddpeppar

1. Skala potatisen och skär den i bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen. Låt kallna.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs fläsk och lök i en stekpanna utan fett. Krydda med kryddpeppar. Låt svalna.

4. Blanda snabbt ihop potatis, mjöl, salt och ägg. Forma degen till en längd i en långpanna. Gör en fördjupning i mitten av längden (längsmed) och lägg i fyllningen. Kläm ihop kanterna om fyllningen och forma till en rulle.

5. Pensla rullen med vatten. Häll även i vatten så det täcker botten av långpannan och täck hela pannan med folie. Tillaga mitt i ugnen i 30 minuter. 

(OBS - min var inte färdig efter 30 minuter så jag tog bort folien och gräddade i ytterligare 10 minuter.)

6. Låt svalna något och skär skivor vid servering.

(Ingen etikett som riktigt passar här!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar