Det här är en mäktig kaka med "vuxen" smak av mörk choklad och kaffe. Nån sorts blandning av kladdkaka och sockerkaka. Servera en tunn skiva med en klick vispad grädde till kaffet. Kakan heter egentligen "Carey Neff's Espresso Cake" men jag läste det lite snabbt som "Nespresso Cake". Eftersom vi har en nespressomaskin tyckte jag den skulle vara kul att prova med nespressokaffe. Sen såg jag vad den egentligen hette men nu får den heta Nespresso kaka.
Jag gillar att läsa recept på utländska sidor och bloggar, man kan få lite nya uppslag då. Men det kan vara svårt att få till det precis som det ska vara eftersom måtten blir lite konstiga när de översätts och det är inte alltid vi har exakt de ingredienser som receptet anger. Det här receptet är omgjort, men inte mycket. I originalreceptet är det två tredjedelar "fullkorns-bakmjöl"" och resten vitt mjöl. Jag använde bara vanligt vetemjöl, men jag ska prova med grövre mjöl nästa gång.
2,2 dl mjöl (se ovan)
2,37 dl råsocker (rörsocker)2,2 dl mjöl (se ovan)
1,6 dl kakao
1 3/4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
1,2 dl osötad äppelmos (eller katrinplommonpuré)
3 äggvitor
2,37 dl kaffe
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form med avtagbar kant och pudra den med kakao.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor bunke.
3. Blanda äppelmos, äggvitor och kaffe i en annan bunke.
4. Rör ner de blöta ingredienserna i de torra och häll i ugnsformen.
5. Grädda i mitten av ugnen tills kakan är genomgräddad, ca 25 minuter. Prova med en sticka mot slutet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar