söndag 16 juni 2013


Krämig jordgubbspaj

Ibland tar man...eller man och man, jag ska väl säga "jag" för jag vet ju inte om andra gör som jag...men hur som helst, ibland tar jag lite väl snabba (obetänksamma) beslut när det gäller matlagning. Byter ut en ingrediens eller två för att något fattas hemma eller bara för att jag vill det. Resultaten är skilda, ibland succé och ibland tragedi. Idag bytte jag ut rabarber mot jordgubbar i ett av mina pajrecept. Det blev en god paj, absolut, men inte som jag tänkt mig. Den tog lång tid i ugnen och det gjorde att jordgubbarna blev lite väl mjuka, som sylt. Hade jag tänkt efter så vet jag ju att jordgubbar innehåller mycket vatten, så jag borde ha haft i mer potatismjöl och mindre grädde. Men men, den blev i alla fall väldigt god. Jag har justerat receptet nedan, borde då inte bli lika blöt som min blev. Om nån provar innan jag hinner det så berätta för mig hur den blev :)


Botten
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk socker
100 g smält smör

Fyllning
1 -1½ liter jordgubbar
1 ägg
½ dl socker
2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde

1. Sätt ugnen på  200 grader.

2. Blanda de torra ingredienserna till botten. Tillsätt det smälta smöret och rör ihop.

3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.

4. Skiva jordgubbarna och fördela dem i pajformen

5. Vispa ihop ägg, socker, mjöl, vaniljsocker och grädde tills det blir lite fast. Fördela ut över jordgubbarna.

5. Grädda i ugnen i ca 30-40 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar