Jordgubbspaj med mördegsbotten och vaniljkräm
I år är mina jordgubbar väldigt små, men det gör inget för de är så söta och goda och jag har massor av dem. Idag gjorde jag en kall paj med mördegsbotten, vaniljkräm och jordgubbar. Jag tycker att den är jättegod som den är, men om man nu vill ha något till så funkar glass bra.
Ett tips är att använda metallformar och göra individuella pajer. Anpassa tiden i ugnen och lossa kakorna ur formarna när de svalnat. Och det går lika bra med hallon.
2 1/4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
100 g smör
Vaniljkräm
½ dl grädde
½ dl mjölk
1 äggula
1 msk majsstärkelse
1½ tsk strösocker
½ tsk vaniljsocker
Garnering
Färska jordgubbar, halverade om de är stora
Florsocker, ca 1 msk
Ev citronmeliss
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka samman ingredienserna till mördegen. (Jag brukar tärna smöret och sen knåda för hand) Tryck ut degen i en smord pajform med låg kant. Grädda i ugnen i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
3.Blanda ingredienserna för vaniljkrämen i en rostfri kastrull och sjud på svag värme (får inte koka) under omrörning tills krämen tjocknat. Ta av kastrullen från spisen. Häll gärna över krämen i en sval skål eller ställ kastrullen i vattenbad. Låt svalna helt.
4. Bred ut vaniljkrämen i pajbotten och fördelar ut jordgubbar. Sikta över florsocker precis innan serveringen och garnera gärna med lite citronmeliss.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar