måndag 14 oktober 2013



Saftigt brytbröd 


Jag får plötsliga infall att baka matbröd och idag var en sån dag. Eftersom jag inte har någon matberedare (varför har jag ingen matberedare? Helt oförståeligt!) gjorde jag halv sats i en 30x40 cm ugnsform. Det här brödet kan man lika gärna göra som frallor, men det är ju praktiskt i långpanna. Jag gillar inte alls brödkryddor så det utelämnar jag, smakar gott ändå utan!

3 dl havregryn
2 d dl rågflingor
25 g smör + 5 dl vatten
1 dl vatten + 50 g jäst
2 msk sirap
½ msk salt
8-10 dl vetemjöl
ev. ½ msk brödkryddor

1. Blanda grynen i en bunke. Koka upp vattnet och smöret, blanda med grynen. Låt svalna.

2. Rör ut jästen i 1 dl fingervarmt vatten. Rör ner i bunken med gryn.

3. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter.

4. Häll upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman, tillsätt med mjöl om det behövs. 

5. Platta ut degen  i smord långpanna. Nagga och skär degen i rutor. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

6. Värm ugnen till 200 grader och grädda brödet i ca 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar