Souvlaki med tzatziki
Sugen på grekiskt till middag? Här är Jamie Olivers recept på souvlaki och tzatziki. Godast att grilla på grillen, med det funkar att steka i grillpanna också. Gott med grekisk sallad, oliver och ugnsrostade bakpotatisklyftor till.
700-800 g fläskfilé eller mörad fläskytterfilé
1 tsk torkad mynta
1 tsk torkad oregano
1 citron, saften
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk rödvinsvinäger
2 krm svartpepppar
1 tsk salt
Tzatziki
½-1 gurka (beroende på storlek)
Salt
2 dl naturell grekisk joghurt
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad mynta
1½ tsk rödvinsvinäger
Spetten
1. Om du använder träspett så lägg dem i vatten ett tag (för att förhindra att de brinner upp).
2. Skär köttet i tärningar, 2 x 2 cm. Lägg dem i en bunke.
3. Häll i resten av ingredienserna i bunken och blanda om ordentligt med rena händer. Täck med plastfolie och ställ kallt i minst 30 minuter.
4. Trä upp köttet på spetten, lämna lite mellanrum mellan bitarna.
5. Stek spetten i het grillpanna eller på grill. Vänd flera gånger så de blir jämt stekta/grillade på alla sidor.
Tzatsiki
1. Riv gurkan grovt i ett durkslag över en skål. Strö över lite salt och använd händerna för att pressa ur så mycket vätska som möjligt. Häll bort vätskan och häll över gurkan i skålen. Tillsätt joghurten.
2. Mortla vitlöksklyftan tillsammans med en nypa salt. Häll ner i skålen. Tillsätt mynta och rödvinsvinäger. Blanda väl och ställ sen kallt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar