Om mig

Mitt foto
Välkommen in i mitt kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat utan krusiduller, lagad med kärlek! Det finns några inlägg av min syster Anneli också. Hon var en väldigt skicklig matlagare, men gick tragiskt bort 2020. Bloggen är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

lördag 24 maj 2025

Lax i ugn med krämig gnocchi och basilikasås

 



4 portionsbitar lax

500 g färsk gnocchi

2,5 dl matlagningsgrädde

150 g färskost (typ Philadelphia)

0,5 kruka basilika

1 citron (zest + saft)

1 vitlöksklyfta (riven)

Salt & peppar

Färsk basilika eller ruccola till topping


  1. Sätt ugnen på 200 graderLägg laxen i en ugnsform, salta och peppra.
  2. Koka gnocchin enligt anvisningarna på förpackningen (brukar ta 2-3 min). Häll av vattnet.
  3. Blanda ihop matlagningsgrädde, färskost, hackad basilika, riven vitlök, citronskal och saft i en kastrull. Låt koka upp under omrörning.
  4. Vänd ner den kokta gnocchin i såsen
  5. Häll gnocchi-såsen runt laxen i formen.
  6. Tillaga i mitten av ugnen i ca 15 minuter, eller tills laxen är klar och gnocchin härligt krämig.
  7. Toppa med färsk basilika eller ruccola, och ev. extra citron vid servering.

tisdag 13 maj 2025

Lövbiffsrullader med färskost


Här kommer recept på enkla, men väldigt goda, rullader. De är dessutom snabba att tillaga. Receptet såg jag på Instagram - mackanskost. 

500 g lövbiff

1 burk färskost med valfri smaksättning

3 dl grädde

1,5 dl lingonsylt

0,5 dl japanska soja

1 kruka persilja

salt och peppar

1. sätt ugnen på 175 grader.

2. lägg ut lövbiffarna på en skärbräda och bred ut ett ordentligt lager färskost. 

3. finhacka persilja och strö ut, salta och peppra. 

4. rulla ihop till rullar och fäst med tandpetare. 

5. hetta upp smör i en stekpanna och bryn rulladerna runt om. Lägg över i en ugnssäker form. 

6.  blanda ihop grädde, soja och lingonsylt och häll över rulladerna.

7. tillaga i ugnen i ca 15 minuter tills rulladerna är genomstekta. 




fredag 9 maj 2025

Gnocchi med bacon, soltorkad tomat, bladpersilja och parmesan


Enkel men jättegod helgmiddag! 

500 g potatisgnocchi (färska eller hemgjorda)

2 pkt bacon, strimlade

8-10 soltorkade tomater i olja, strimlade

2 vitlöksklyftor, finhackade

4 dl grädde

1 dl riven parmesan

Svartpeppar

Färsk persilja eller basilika

1.Koka gnocchin tills de flyter upp till ytan. Häll av, men spara lite kokvatten.

2.Stek bacon och lägg åt sidan.

3.Fräs vitlök och soltorkade tomater i lite av oljan från tomaterna tills det doftar underbart.

4.Häll på grädden och låt sjuda i ett par minuter.

5.Vänd ner gnocchi och bacon. Rör ner parmesan och lite av kokvattnet om det känns för tjockt.

6.Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt.

7.Toppa med färska örter vid servering.