Om mig

Mitt foto
Välkommen in i mitt kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat utan krusiduller, lagad med kärlek! Det finns några inlägg av min syster Anneli också. Hon var en väldigt skicklig matlagare, men gick tragiskt bort 2020. Bloggen är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

lördag 24 maj 2025

Lax i ugn med krämig gnocchi och basilikasås

 



4 portionsbitar lax

500 g färsk gnocchi

2,5 dl matlagningsgrädde

150 g färskost (typ Philadelphia)

0,5 kruka basilika

1 citron (zest + saft)

1 vitlöksklyfta (riven)

Salt & peppar

Färsk basilika eller ruccola till topping


  1. Sätt ugnen på 200 graderLägg laxen i en ugnsform, salta och peppra.
  2. Koka gnocchin enligt anvisningarna på förpackningen (brukar ta 2-3 min). Häll av vattnet.
  3. Blanda ihop matlagningsgrädde, färskost, hackad basilika, riven vitlök, citronskal och saft i en kastrull. Låt koka upp under omrörning.
  4. Vänd ner den kokta gnocchin i såsen
  5. Häll gnocchi-såsen runt laxen i formen.
  6. Tillaga i mitten av ugnen i ca 15 minuter, eller tills laxen är klar och gnocchin härligt krämig.
  7. Toppa med färsk basilika eller ruccola, och ev. extra citron vid servering.

Inga kommentarer: