lördag 24 maj 2025

Lax i ugn med krämig gnocchi och basilikasås

 



4 portionsbitar lax

500 g färsk gnocchi

2,5 dl matlagningsgrädde

150 g färskost (typ Philadelphia)

0,5 kruka basilika

1 citron (zest + saft)

1 vitlöksklyfta (riven)

Salt & peppar

Färsk basilika eller ruccola till topping


  1. Sätt ugnen på 200 graderLägg laxen i en ugnsform, salta och peppra.
  2. Koka gnocchin enligt anvisningarna på förpackningen (brukar ta 2-3 min). Häll av vattnet.
  3. Blanda ihop matlagningsgrädde, färskost, hackad basilika, riven vitlök, citronskal och saft i en kastrull. Låt koka upp under omrörning.
  4. Vänd ner den kokta gnocchin i såsen
  5. Häll gnocchi-såsen runt laxen i formen.
  6. Tillaga i mitten av ugnen i ca 15 minuter, eller tills laxen är klar och gnocchin härligt krämig.
  7. Toppa med färsk basilika eller ruccola, och ev. extra citron vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar