onsdag 10 september 2014

Lingondricka i Saftmaja

Saftmaja är en fantastiskt bra uppfinning! När man ångar saft behåller den mer näringsämnen än om man kokar den i en kastrull. Var försiktig bara, det är lätt att bränna sig! Flaskorna måste rengöras ordentligt och hållas varma under tiden, t.ex. i ugnen på 100 grader. Korkarna kan man koka i en kastrull.

2-3 flaskor
2½ kg lingon
ca 1 kg socker

1. Fyll understa behållaren på saftmajan med vatten. Häll lingonen och sockret i den översta. 

2. Koka upp vattnet och sänk sen värmen något så det kokar men inte stormkokar. Låt koka tills lingonen kokats sönder.

3. Håll koll på saftbehållaren (den mittersta). Töm ut en dricka i en kastrull och häll tillbaks i översta behållaren så att sockret fördelar sig jämt i drickan.

4. Tappa upp drickan i de rena, varma flaskorna. Var försiktig, drickan är het, het! Fyll ända upp till kanten och sätt genast på korken. Förvara flaskorna svalt, allra helst i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar