torsdag 28 januari 2016


Blodpannkaka
(eller blodplättar)

Idag har vi ätit något jag inte ätit sen jag var liten - blodpannkaka! Själva namnet väcker  känslor. De som ätit det förut får något drömskt i blicken och de som inte gjort det brukar grimasera och rygga tillbaks. Det är första gången jag gör det själv. Det finns många olika recept  och jag valde ut det som tilltalade mig mest och gjorde några förändringar i det. Servera pannkakorna med stekt fläsk och lingonsylt.

½ liter nöt- eller renblod
2 dl mjölk
2 ägg
2 dl vetemjöl
½ dl rågsikt
1 msk sirap
1 msk smör
ca 1 tsk salt

Tillbehör
Stekfläsk/sidfläsk
Lingonsylt

1. Vispa upp äggen i en bunke. Vispa sen ner resterande ingredienser. Låt stå och svälla ihop ett tag.

2. Fräs fläsk i en stekpanna. Lägg över i en ugnsfast form och varmhåll i ugnen medan du steker pannkakorna/plättarna. 

3. Värm en stekpanna eller plättlagg. Smörj med lite smör och stek pannkakor/plättar. Om man inte äter dem direkt man stekt dem så går det bra att även varmhålla dem i ugnen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar