tisdag 9 februari 2016

Morotslasagne med valnötter och rostad vitlökssås

Här kommer recept på en härlig vegetarisk lasagne. Jag försöker laga vegetariskt minst en, gärna två gånger per vecka. Man behöver inte ha valnötter i men jag tycker att det är trevligt med lite "knaper" i lasagnen. Vitlökscremen är pricken över i så hoppa inte över den!
 
10-12 lasagneplattor

Morotssås
500 g morötter, i bitar
½ grönsaksbuljongtärning
1½ dl mjölk
1½ dl grädde
2 äggulor
Salt och peppar

Morotsfräs
500 g morötter, rivna
2 bananschalottenlökar, finhackade
2-3 vitlöksklyftor, hackade
3 msk tomatpuré
2 dl rödvin
2 tsk torkad timjan
Salt och peppar
2 dl grovhackade valnötter

Rostad vitlökscreme
5 klyftor vitlök
2 msk olivolja
3 dl creme fraiche
1 tsk honung
Citronsaft
Salt och svartpeppar

1. Morotssås - Skala och skär morötterna i bitar. Koka bitarna i vatten och buljongtärning tills mjuka. Mixa till slät puré. Låt purén svalna något.

2. Rör ihop äggulor, mjölk och grädde.  Rör ner i morotspurén. Smaka av med salt och peppar.

3. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Morotsfräs - Skala och riv morötterna. Skala och finhacka löken. Skala och hacka vitlöken. Fräs allt i smör i en stekpanna några minuter.

5. Tillsätt vin, tomatpure och timjan. Smaka av med salt och peppar.

6. Montera lasagne - Varva plattor, puré, valnötter, fräs och plattor i en ugnsform.

7. Tillaga långt ner i ugnen i ca 30 minuter. Rosta vitlöken till cremen samtidigt.

8. Vitlökscreme -  rosta vitlöken hel i ugnen tillsammans med lasagnen tills den är mjuk, ca 25 minuter. Tryck ut vitlöken ur skalet och mosa den. Blanda sen med creme fraiche och honung. Smaka av med citron, salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar