fredag 8 juni 2018

Taco-paj
Hemma hos oss äter vi tacos i någon form i princip varje fredag. Tråkigt? Nej då, hela familjen älskar tacos och längtar som tusan efter taco-fredag om vi hoppat över det någon helg.
Här är min variant av Taco-paj 😀
//Anneli

Pajdeg
3 dl mjöl
125 g smör
3 msk vatten

Fyllning
400 g köttfärs
1 påse tacokrydda
2 stora gula lökar
5 dl creme fraiche
2 dl riven ost
3 msk majonnäs
½ röd paprika
½ grön paprika

1. Kör ihop pajdegen med kniven i matberedaren. Låt vila en stund i kylen.

2. Sätt ugnen på 225 grader.

3. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel.

4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Sänk ugnvärmen till 200 grader efter gräddningen.

5. Stek köttfärs och tacokrydda. Lägg över på ett fat.

6. Skala och strimla löken och stek den mjuk.

7. Hacka paprikan i små tärningar.

8. Blanda ihop creme fraiche, majonnäs och riven ost.

9. Bred ut köttfärsen i pajskalet och lägg på den stekta löken.

10. Bred över oströran och strö över paprikan.

11. Grädda pajen i ca 20 minuter.

Medelhavspanna

Eriksson-klanens favoritresemål är Cypern, och vi älskar den grek/cypriotiska maten. I den här allt-i-ett-pannan har jag hämtat smakerna från Medelhavet och den funkar finfint med en god tzatziki när semesterlängtan infinner sig.

Marinad
1 dl olivolja
1 stor el 2 små pressade vitlöksklyftor
2 msk soja
1 tsk sambal oelek
½ msk färskriven ingefära
½ tsk salt 1
½ tsk svartpeppar
Lite färsk eller torkad oregano

Pannan
500g fläskfilé
12 små potatisar
1 grön paprika
1 röd paprika
2 röd lök
1 block fetaost
20 svarta oliver
Salt
Svartpeppar
Färsk oregano

1. Rör ihop marinaden.

2. Skär fläskfilén i ”halvmånar” och lägg i marinaden minst 2 timmar, gärna längre.

3. Sätt ungen på 225 grader.

4. Klyfta potatisen och lägg på en plåt. Ringla över lite olivolja.

5 Stek potatisen i ugnen ca 20 minuter.

6. Skär paprikan i grova bitar. Skala och klyfta löken.

7. Ta upp köttet ur marinaden och lägg ovanpå potatisen.

8. Lägg paprika och lök ovanpå köttet och rör om.

9. Stek i ugnen ytterligare 15 minuter. Rör om några gånger.

10. Ta ut pannan och strö över oliver och fetaost. Ställ in i ugnen ytterligare 5 minuter, gärna på ”grillvärme”.

11. Ta ut pannan, salta och peppra, strö på lite färsk oregano.