Köttgryta
Gryta är väldigt tacksam mat. Man behöver inte följa recept slaviskt utan kan slänga i lite av vad man nu har hemma, koka soppa på en spik liksom. Jag gjorde en gryta i söndags som fått stå och "gona" till sig tills idag. Har ett recept på ett ungefär, men man kan behöva justera mängderna. Smaka, smaka, smaka...
500 g grytbitar av nöt (jag använde kalvrulle)
1 stor gul lök
1 paket bacon
1 äpple
2 morötter
1 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 klyfta vitlök
1 krm kanel
Salt & svartpeppar
Paprikakrydda
2 msk oxfond
1 liter buljong eller vatten
1 paprika
10 små champinjoner
1 liten purjolök
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1. Skär köttet i ca 2x2 cm kuber, skala och tärna löken grovt, skär äpplet i kuber, strimla bacon, skala och slanta morötterna.
2. Stek baconet i en stor gryta. Tillsätt köttet efter några minuter och bryn det runt om.
3. Tillsätt därefter lök, morötter, äpple, grädde, tomatpure, pressad vitlök, kanel, salt, peppar, paprikakrydda och fond. Rör om.
4. Häll på vattnet/buljongen och låt koka upp. Dra ner värmen så det precis sjuder. Låt sjuda i ca 1½ timme.
5. Skär paprikan i grova bitar, rensa och skär svampen i "kvartar", skölj och strimla purjolöken. Tillsätt allt i grytan tillsammans med lagerbladet och kryddpepparkornen.
6. Låt sjuda i ytterligare ½-1 timme tills köttet är mört. Smaka av under tiden det sjuder och tillsätt ytterligare paprikakrydda, salt och peppar, kanel, fond...svätt kanske i lite soja också...tills det smakar som du vill ha det.
Jag serverade bulgur till grytan. Mycket mumsigt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar