Panerad fläskfilé och tagliatelle i citronsmörsås
Det här är en av mina stora favoriter! Man kan inte för allt smör (ha ha) i Småland påstå att det är en smal rätt, så är ni rädd för fett håller ni er undan det här! Det ökar säkert på volangen kring midjan, men ack så gott det är, gudomligt gott!
Någonstans finns det ett ursprungligt recept, men jag gör det sen länge på en höft och hittar inte igen receptet. Jag skriver därför ihop ett eget recept med ungefärliga mått, så får ni prova er fram.
Och slutligen ett tips - såsen är jättegod till fisk ochså!
500-600 g fläskfilé (alternativt fläskytterfilé eller faktiskt kycklingfilé)
1 dl vetemjöl
½ tsk vitpeppar
½ tsk salt
tagliatelle, helst färsk
½-1 dl citronsaft
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 dl grädde
1 grönsakbuljongtärning
100 g mjukt smör
½ krm cayennepeppar
1 krm vitpeppar
1. Rensa filéen och skiva den i rätt tunna skivor, ca 1 cm. Dela sen skivorna i hälften.
1 krm vitpeppar
1. Rensa filéen och skiva den i rätt tunna skivor, ca 1 cm. Dela sen skivorna i hälften.
2. Häll vetemjöl, vitpeppar och salt i en plaståpse och skaka om så kryddorna blandas med mjölet.
3. Lägg filébitarna i påsen och skaka om så de täcks av mjölet runt om. Häll ut dem på en skärbräda eller bricka så de inte klibbar ihop.
4. Värm creme fraiche, grädde, citronsaft och buljontärning. Rör ner det mjuka smöret, kajennepeppar och vitpeppar och låt koka ihop. Smaka och tillsätt eventuellt mer citronsaft.
5. Sätt igång pastakoket.
6 Under tiden pastan kokar steker man filébitarna i smör på medelhög värme. Varmhåll sen under lock.
7. Häll av pastavattnet ordentligt och blanda pastan med såsen.
Servera genast!
Mumma! Gillar Din blogg! Kram! Är skälv matroad!
SvaraRaderaFör en ännu godare sås. Stek köttet först, varmhåll. Häll sedan på citronsaften i pannan där du precis stekt köttet för att fång upp smakerna. Iom att citronsaften får fräsa lite så ges en rundare syra. Därtill hyvla över lite parmesan. Varsågoda
SvaraRadera