Torsk med äggsås i ugn
Som plåster på såren för mina barn som tyckte att gårdagens soppa var lite för extrem (fast den var faktiskt jättegod!) äter vi idag en klassiker - torsk med äggsås. Ser inte värst upphetsande ut på bild, men barnen älskar det! Den här gången tillredde jag det lite annorlunda, i ugnen. Lättlagat och gott utan krusiduller. Fast nedanstående recept räcker inte riktigt till en hungrig familj på fyra, bara så ni vet!
1 block torskfilé
3 hårdkokta ägg
1 dl frysta ärter
1 dl purjolök, fint skivad (eg. inte med i receptet, men jag slängde i det ändå, gott!)
salt och peppar
4 tsk margarin
1-2 msk vetemjöl
1½ dl mjölk
1½ dl grädde
1. Tina ett torskblock. Hårdkoka äggen och låt dem kallna i kallt vatten. Lägg det tinade fiskblocket i en ugnsfast form.
3 hårdkokta ägg
1 dl frysta ärter
1 dl purjolök, fint skivad (eg. inte med i receptet, men jag slängde i det ändå, gott!)
salt och peppar
4 tsk margarin
1-2 msk vetemjöl
1½ dl mjölk
1½ dl grädde
1. Tina ett torskblock. Hårdkoka äggen och låt dem kallna i kallt vatten. Lägg det tinade fiskblocket i en ugnsfast form.
3. Smält margarin i kastrull, häll i purjolöken och låt den svettas lite. Stö över mjölet och rör om. Tillsätt all vätska på en gång. Koka upp under omrörning, krydda med salt och peppar efter smak. Tillsätt ärtorna.
3. Skala och skär äggen i små bitar (i äggskärare en gång på längden och en gång på tvären).
Rör försiktigt ner dem i såsen.
Rör försiktigt ner dem i såsen.
4. Häll såsen över torsken. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min på 200 grader (innertemperatur på 52-55 grader).
Servera med potatis i nån form, som mos, pressad eller kokt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar