torsdag 16 augusti 2012


Kräftsoppa med sting i!


Koka egen fond av kräftskalen är ju hur enkelt som helst, så varför har jag inte gjort det förut? Måtten i recepten är verkligen på en höft för jag har duttat i lite här och lite där under konstant smakande under tiden soppan kokat. Servera med kräftstjärtar, en klick crème fraiche och dillkvistar.

2 morötter
1 gul lök
Fond av kräftskal, ca 1 liter
2 msk mjöl
1 fiskbuljongtärning
1 dl vitt vin
2 msk konjak
2 msk tomatpuré
3 dl vispgrädde
1 krm cayennepeppar
Svartpeppar och salt

2 dl skalade kräftstjärtar
Crème fraiche
Dillkvistar

1. Skala morötter och lök och i mindre bitar. Fräs i smör i en gryta några minuter.

2. Tillsätt tomatpuré, mjöl och smula ner buljongtärningen. Rör om. Dutta i en gnutta fond (så det inte bränns vid). Fräs under omrörning i ytterligare 1 minut.

3. Tillsätt vin och konjak. Späd sen med fonden, lite i sänder. Låt koka i 15-20 minuter.

4. Sila buljongen. Tillsätt grädde och cayennepeppar och låt småputtra ytterligare 5 minuter. Red ytterligare om soppan är för lös.

5. Smaka av soppan med svartpeppar och eventuellt salt, och kanske en dutt till cayennepeppar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar