Om mig

Mitt foto
Välkommen in i mitt kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat utan krusiduller, lagad med kärlek! Det finns några inlägg av min syster Anneli också. Hon var en väldigt skicklig matlagare, men gick tragiskt bort 2020. Bloggen är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

torsdag 16 augusti 2012


Kräftsoppa med sting i!


Koka egen fond av kräftskalen är ju hur enkelt som helst, så varför har jag inte gjort det förut? Måtten i recepten är verkligen på en höft för jag har duttat i lite här och lite där under konstant smakande under tiden soppan kokat. Servera med kräftstjärtar, en klick crème fraiche och dillkvistar.

2 morötter
1 gul lök
Fond av kräftskal, ca 1 liter
2 msk mjöl
1 fiskbuljongtärning
1 dl vitt vin
2 msk konjak
2 msk tomatpuré
3 dl vispgrädde
1 krm cayennepeppar
Svartpeppar och salt

2 dl skalade kräftstjärtar
Crème fraiche
Dillkvistar

1. Skala morötter och lök och i mindre bitar. Fräs i smör i en gryta några minuter.

2. Tillsätt tomatpuré, mjöl och smula ner buljongtärningen. Rör om. Dutta i en gnutta fond (så det inte bränns vid). Fräs under omrörning i ytterligare 1 minut.

3. Tillsätt vin och konjak. Späd sen med fonden, lite i sänder. Låt koka i 15-20 minuter.

4. Sila buljongen. Tillsätt grädde och cayennepeppar och låt småputtra ytterligare 5 minuter. Red ytterligare om soppan är för lös.

5. Smaka av soppan med svartpeppar och eventuellt salt, och kanske en dutt till cayennepeppar...

Inga kommentarer: