Ratatouillegryta med nötkött
I söndags var det blåsigt och regnigt. Känns onekligen som om hösten är här och då är det gott med en redig gryta. Den här grytan är lite annorlunda vad gäller grönsakerna och det kan ju vara ett trevligt avbrott från de vanliga grytgrönsakerna. Jag lagade grytan i söndags och lät den stå i kylskåpet och dra tills idag, då sätter sig smakerna så bra. Den här grytan passar även bra med lamm. Då kan man med fördel använda torkad timjan istället för, eller tillsammans med, örtkryddan.
1 kg nötstek
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
2 paprikor (vit spetspaprika är bra för grytor)
1 aubergine
1 zucchini
1 burk hela tomater
2 msk tomatpuré½ msk torkad örtkrydda
2 köttbuljongstärningar
3 dl vispgrädde
Salt och peppar
Persilja
1. Skär köttet i bitar. Bryn bitarna i smör i en stekpanna och lägg över dem i en gryta
2. Skala och klyfta löken. Skala och hacka vitlöken. Fräs i några minuter och lägg sen över i grytan.
3. Kärna ur paprikorna och skär dem i bitar. Skär aubergine och zucchini i bitar. Lägg ner alla grönsaker i grytan.
4. Tillsätt tomatpuré, burken med tomater, örtkrydda, buljongtärningar och grädde. Låt grytan koka under lock på svag värme ca 30 min. Smaka av med salt och peppar. Klipp över persilja.
Jag duttade i lite soja och lite mer salt och peppar när jag värmde upp grytan igen. Man får smaka sig fram!
Jag duttade i lite soja och lite mer salt och peppar när jag värmde upp grytan igen. Man får smaka sig fram!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar