Ugnsgratinerad lax med blomkåls- och potatismos
Här kommer ännu ett recept som kom till av det jag hade hemma för tillfället. På tallriken ser det ut som något för bäbisar eller åldringar utan tänder. Men det är faktiskt väldigt gott, känns nästan lite syndigt krämigt att äta. LCHF:are kan utelämna potatisen och lägga till mer blomkål så funkar det bra för dem med :)
Färsk lax är ju överlägset godast och jag använder det så ofta jag kan. Jag brukar passa på när det är bra pris. Jag köper även på mig nån extra laxsida och fryser in i lagomt stora bitar. Men de frysta protionsbitarna man köper är helt ok de med.
4 portionsbitar lax
1 litet blomkålshuvud
3-4 rejäla potatisar1 litet blomkålshuvud
1 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 ägg, gulan
½ burk philadelphia
Smör
Gräslök, klippt
Salt och peppar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj en ugnsform och lägg i laxbitarna i mitten. Formen ska vara stor nog för att klicka moset runt om och mellan laxbitarna.
3. Dela blomkålen i bitar. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka mjuka i lite vatten och häll sen av vattnet.
3. Dela blomkålen i bitar. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka mjuka i lite vatten och häll sen av vattnet.
4. Mixa blomkålen och potatisen med stavmixer. Rör ner äggulan, ½ dl creme fraiche och en klick smör. Smaka av med lite salt och peppar.
5. Klicka moset runt laxen.
6. Blanda resterande creme fraiche med grädde och philadelphiaost. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt så mycket gräslök du vill ha.
5. Bred ut över laxbitarna och gratinera i ugnen i ca 15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar