torsdag 27 september 2012



Mulligatawny - en smakrik currysoppa

När engelsmännen styrde och ställde i Indien under mitten av 1800-tal till mitten av 1900-talet, var de lite kinkiga när det gällde den indiska maten. Deras känsliga magar tålde inte den kryddstarka maten. Då hittade indierna på en soppa med bas i den indiska rätten ”Melligu –Thani” som betyder ”pepparvatten” på Tamil. Den engelska varianten är betydligt ”snällare” :) Det finns otaliga varianter och det här är en jag gillar!

½ gul lök, hackad
2 stjälkar selleri, hackade
2-3 morötter, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
50 g smör
1 msk mjöl
2 tsk curry
1½  l kycklingbuljong
1 äpple, skalat, urkärnat och rivet
1 dl vitt ris
3 kycklinglårfiléer eller 1 kycklingfilé, skuren i kuber
½ tsk torkad timjan
Salt
Svartpeppar

(1½ dl grädde)

1. Fräs lök, selleri, morot och vitlök i smöret. Pudra över mjölet och curryn. Låt fräsa ca 5 minuter.

2. Tillsätt buljongen, rör om och låt puttra i 30 minuter.

3. Tillsätt äpple, ris, kyckling och timjan. Låt puttra tills riset är klart, ca 15 minuter. Späd med mer buljong om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

4. Om man vill kan man värma upp grädde och ringla i den strax innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar