söndag 14 oktober 2012



Grekiska dolmar - Keftedes 

Favorit i repris! Det här receptet har jag lagt ut tidigare, men det är så gudomligt gott att jag lägger ut det igen! Om ni gillar vitlök så pressa ner en vitlöksklyfta eller två i smeten.

Till dolmarna åt vi rostade rotsaker, tomater och turkisk yoghurt (som borde  ha varit grekisk såklart!). Det är jättegott med bara yoghurt till, men även gott med en kall vitlökssås eller hackad rödlök och yoghurt. 

600 g nöt- eller lammfärs 
½ dl ströbröd
1 dl vatten
½ dl citron, pressad
½ röd lök 
1 dl bladpersilja, grovhackad
½ dl mynta, grovhackad 
1 ägg
1½ tsk salt
olivolja, till stekning

1. Blanda ströbröd, vatten och citronsaft. Låt stå och svälla i 15 minuter.

2. Skala och finhacka löken. Hacka persiljan och myntan grovt. Blanda med ströbrödet.

3. Blanda slutligen ner ägg, salt och färs och låt stå i kylskåp 15 minuter.

4. Forma små dolmar med våta händer och stek dem dem runt om i olja på medelvärme, 3-4 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar