lördag 17 november 2012

Världens godaste potatisgratäng


Nigella Lawsons krämiga potatisgratäng är kungen....nä drottningen över alla potatisgratänger, ja faktiskt! Tror jag gör som i originalreceptet, men det kan vara någon liten liten skillnad. Hur som helst så är den helt överlägset god! Kom bara ihåg att det är viktigt att inte skiva potatisen för tunt. Jag glömde helt att ta en bild, men alla potatisgratänger ser ju ungefär likadana ut och det är ju smaken som är viktig trots allt  =)

1 kg potatis, mjöliga, t.ex. King Edward
2½ dl grädde
2½ dl mjölk
½ gul lök
1-2 vitlöksklyftor
½ msk salt
25 g smör, osaltat

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (eller 240 vanlig ugn).

2. Skala lök och vitlök och hacka grovt. Skala potatisen och skiva den i centimetertjocka skivor. 

3. Lägg potatis och lök i en stor kastrull. Häll i grädde och mjölk. Tillsätt saltet.

4. Koka tills potatisen är nästan mjuk (lite kärna kvar).

5. Smöra en ugnsform och häll i potatiskoket. Klicka på smöret.

6. Gratinera i ugnen i 10-15 minuter eller tills den börjar bubbla och fått fin färg.

7. Ta ut ut ugnen och låt stå i 10 minuter innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar