Källarfranska
eller rätt och slätt "frallor" som vi säger i min familj!
När jag var liten bakade mamma ofta frallor, och jag älskar fortfarande nybakade frallor. Det är så himlagott med en härligt doftande fralla där smöret smälter mmmmmmm! De är godast nybakade, men om man nu kan hålla sig från att äta upp allihopa på en gång så kan man med fördel frysa in dem. De blir nästan som nybakade om man tinar dem i micron.
Det här är inte mammas recept för hon har inte rapsolja i dem, men de är goda ändå!
Det här är inte mammas recept för hon har inte rapsolja i dem, men de är goda ändå!
50 g jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
2 msk socker
2½ msk rapsolja
ca 13 dl vetemjöl
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm vatten till 37 grader, fingervarmt. Häll vattnet över jästen och rör till den löst sig helt.
3. Rör ner salt, socker och vetemjöl. Rör ner lite mjöl i taget och arbeta ihop till en smidig, men kletig, deg.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Dela varje längd i 10-12 delar.
5. Hyfsa till delarna så de blir lite rundare, de behöver inte vara perfekta. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
6. Värm ugnen till 200 grader varmluft. Grädda rallorna i 8-10 minuter.
7. Låt frallorna svalna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar