Broccoli- och potatissoppa
En soppa med sting i, bra så här i förkylningstider. Smaka dig fram med kryddorna för att få rätt balans. Gott med en nybakad fralla till, se separat recept på källarfranska.
1 knippe färsk broccoli (ca 250 g)
Potatis (ca 350 g)
1 gul lök1 vitlöksklyfta
9 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½-1 krm kajennepeppar
1 dl grädde
1 tsk mald koriander
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1. Skala och skär potatisen i tärningar.
2. Skär bort buketterna på broccolin (spara dem), skala och skär stjälkarna i tärningar.
3. Skala och grovhacka lök och vitlök.
4. Koka upp vatten och buljongtärning i en stor gryta. Lägg i broccolibuketterna och låt dem koka i 4 minuter. Fiska upp dem med en hålslev lägg dem åt sidan.
5. Medan broccolin kokar - fräs potatis, broccolistjälkar, lök och vitlök tillsammans med kajennpeppar tills löken är genomskinlig.
6. Häll fräset i grytan. Låt koka i 10 minuter. Mixa soppan med mixerstav.
7. Häll i grädden och resterande kryddor. Låt koka upp och lägg i de förkokta broccolibuketterna.
8. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Späd med vatten om du vill ha tunnare konsistens. Låt koka upp igen och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar