måndag 10 december 2012



Broccoli- och potatissoppa


En soppa med sting i, bra så här i förkylningstider. Smaka dig fram med kryddorna för att få rätt balans. Gott med en nybakad fralla till, se separat recept på källarfranska.

1 knippe färsk broccoli (ca 250 g)
Potatis (ca 350 g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
9 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½-1 krm kajennepeppar
1 dl grädde
1 tsk mald koriander
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1. Skala och skär potatisen i tärningar. 

2. Skär bort buketterna på broccolin (spara dem), skala och skär stjälkarna i tärningar.

3. Skala och grovhacka lök och vitlök.

4. Koka upp vatten och buljongtärning i en stor gryta. Lägg i broccolibuketterna och låt dem koka i 4 minuter. Fiska upp dem med en hålslev lägg dem åt sidan.

5. Medan broccolin kokar - fräs potatis, broccolistjälkar, lök och vitlök tillsammans med kajennpeppar tills löken är genomskinlig. 

6. Häll fräset i grytan. Låt koka i 10 minuter. Mixa soppan med mixerstav. 

7. Häll i grädden och resterande kryddor. Låt koka upp och lägg i de förkokta broccolibuketterna.

8. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Späd med vatten om du vill ha tunnare konsistens. Låt koka upp igen och servera.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar