tisdag 11 december 2012


Frikadeller med västerbottenost i tomatsås 

Frikadeller är ett underbart gott alternativ till de vanliga stekta köttbullarna. Här är ett recept med västerbottenost i frikadellerna. Västerbottenost är ju gott i princip allt, eller hur? Så jag tog rejält med riven västerbottenost i frikadellerna och strödde även på lite vid servering. Den friska smaken av tomat och oregano passade bra tillsammans med västerbottenostens sälta. Mums!

Frikadeller
500 g köttfärs
1 ägg
3 dl finriven västerbottenost
½ dl grädde
2 msk ströbröd
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
Svartpeppar

Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk oregano
1 msk smör
2 msk olivolja
1 fpk passerade tomater
1 dl vatten
1 tsk socker
Salt
Svartpeppar
1 dl mjölk

1. Blanda ihop alla ingredienserna till frikadellerna i en bunke. Rulla färsen till små bollar och lägg dem på en fuktad skärbräda. Ställ svalt.

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk, tillsammans med oregano, i smör och olja i en stekpanna.

3. Tillsätt passerade tomater, vatten och socker. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra på låg värme i 10 minuter. Rör om då och då.

4. Rör ner mjölken i tomatsåsen och lägg försiktigt ner frikadellerna. Skaka grytan lätt så alla frikadeller täcks av såsen. 

5. Låt koka på svag värme i 10 minuter. Dela på en frikadell och se om den är genomkokt. 

6. Under tiden frikadellerna kokar - koka pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar