Whiskymarinerad tjälknöl (tjälknul)
Här kommer recept på en annorlunda tjälknöl. Jag använde rätt rökig Islay singel maltwhisky, Ardbeg, och det gör att steken får en kraftig och pepprig smak. Servera med krämig whiskysås (se separat recept) och gärna potatiskaka med chèvre i portionsformar (se separat recept).Av stora sonen fick maten betyget "top notch" och det är ju inte illa!
Lag
8 dl vatten
2 dl whisky
1 dl salt
1 msk socker
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 krm chilipulver
2 tsk kraftig senap (jag använde dijonsenap)
1 lagerblad
1. Värm ugnen till 75 grader.
2. Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Sätt in i ugnen och låt den stå tills steken fått en innertemperatur på mellan 65 grader (rosa) och 75 grader (genomstekt), ca 8 timmar. Stick in en termometer efter några timmar när steken tinat.
3. Blanda ihop alla ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt koka upp och ställ sen att kallna.
4. Ta ut steken och lägg den direkt i den kalla lagen. Ställ in i kylskåp i 4 timmar (i kastrullen eller i dubbla plastpåsar), men inte längre för då blir steken för salt. Skär steken i tunna skivor innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar