måndag 14 januari 2013



De godaste köttbullarna


Hur ska perfekta köttbullar vara och hur ska de tillagas? Vissa gillar dem hårda, vissa porösa. Vissa steker dem i ugnen, vissa på spisen. I de här köttbullarnas originalrecept steks de direkt. Men jag väljer att koka dem innan jag steker dem. De blir helt genomkokta med bara en lätt stekyta, precis som jag vill ha dem. Om du inte provat förut så gör det. Med fördel kan man laga dem dagen före för då håller de ihop bättre. 

Det här recept har enligt uppgift vunnit en tävling om Sveriges godaste köttbullar på 90-talet och det kan jag mycket väl förstå. Det blir väldigt möra och saftiga köttbullar med härlig smak. 

3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1-1½ dl matlagningsgrädde (ju mer grädde, desto porösare köttbullar)
400 g blandfärs
2 msk brynt lök
1 ägg
1 tsk salt
1 msk kalvfond
1 krm svartpeppar
½ tsk worcestershiresås

1. Blanda havregryn, potatismjöl och grädde i en bunke. Låt svälla i 10 minuter.

2. Skala och finhacka löken. Bryn i smör i en stekpanna. 

3. Häll ner löken och resterande ingredienser i bunken och blanda snabbt ihop till en smet.

4. Rulla köttbullar och lägg dem på en blöt skärbräda.

5. Koka upp vatten i en stor stekpanna med höga kanter. Sänk värmen så vattnet sjuder. Lägg i köttbullarna. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Lägg dem i ett durkslag och låt dem rinna av.

6. Stek försiktigt köttbullarna runt om i smör i en stekpanna så de får färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar