Kryddig äppelpaj med knäckigt täcke
Här kommer recept på en underbar äppelpaj. Jag lovar, den är fantastiskt god! Det är Leila Lindholms fyllning till Amerikansk äppelpaj men min egen pajdeg. Ät vaniljglass till. Mums!!!
12 äpplen
1 citron, saften
Smör
4 msk socker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
Pajdeg
2½ dl vetemjöl
1½ dl socker
1 tsk bakpulver
½ dl sirap
100 g mjukt smör
1. Skala och klyfta äpplena. Lägg dem snabbt i en bunke och pressa över citronsaften. Blanda om.
2. Stek äppelklyftorna i smör, kanel, socker och ingefära i en stekpanna i två omgångar, ca 5 minuter per omgång. Rör ibland. Låt dem svalna på en tallrik.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen.
5. Häll äppelklyftorna i en smord pajform med lite högre kanter. Fördela pajdegen över. Det är kletigt men funkar bra om man gör ett lapptäcke av degbitar som man sen plattar till med blöta händer!
6. Grädda längst ner i ugnen i 25-30 minuter. Täck om den hotar att bli för mörk.
Låt den stå ett tag så den får "sätta sig" innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar