torsdag 21 februari 2013



Stora köttbullar med mynta


Här har jag fusionerat *fniss* (jag jobbar ju med fusioner så jag kunde inte låta bli!) ihop recept på köttbullar och keftedes. Och jösses vad gott det blev!!! Ta mängden kryddor med en nypa salt (haha) för jag bara duttade i utan att mäta. Jag gjorde stora köttbullar men det går lika bra med biffar. Vi åt mos av potatis och sötpotatis till. Behövs ingen sås, men gärna några goda grönsaker till.

3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1 dl grädde

½ dl mjölk
500 g köttfärs 
½ gul lök
1 ägg
1 msk kalvfond

½ tsk worcestershiresås
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm paprika
1 krm kryddpeppar
1 krm cayennepeppar
1 msk torkad mynta


1. Blanda havregryn, potatismjöl, grädde och mjölk i en stor bunke. Låt svälla i 10 minuter och rör sen ner köttfärsen. 

2. Skala och finhacka löken. Bryn mjuk  i smör i en stekpanna. Blanda ner i köttfärsen.

3. Häll i resterande ingredienser i bunken och blanda snabbt ihop till en smet. Provstek en liten köttbulle och krydda mer om det behövs.

4. Rulla stora köttbullar (lättast med blöta händer) och lägg dem på en blöt skärbräda.

5. Koka upp vatten i en stor stekpanna med höga kanter. Sänk värmen så vattnet sjuder. Lägg i köttbullarna och låt dem koka tills de är genomkokta. Lägg dem i ett durkslag och låt dem rinna av.

6. Stek försiktigt köttbullarna runt om i smör i en stekpanna så de får färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar