lördag 30 mars 2013



Ugnsstekt marinerad lammstek


Lamm hör påsken till så idag var det dags för en präktig lammstek! Marinera den länge, gärna över natten. Steken blir saftig och god. Vi gillar blodigt kött så jag tar ut steken på 63 grader. Potatiskaka och rödvinssås är gott till. 

1½ kg benfri lammstek
Salt och svartpeppar
2 zucchini
2 röda paprikor
Färsk rosmarin, hackad

Marinad
3½ dl rött vin
1 dl olivoja
2 msk honung
5 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk svartpeppar

1. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke (eller i dubbla plastpåsar). Lägg i lammsteken och täck med plastfolie. Vänd steken efter nån timme. Låt marinera  i kylskåpet i  minst 4 timmar, gärna längre.

2. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Ta steken ur marinaden och lägg den i en långpanna. Salta och peppra. Stick in en ugnstermometer så spetsen hamnar i den tjockaste delen. Spara marinaden.

4. Skär zucchinin i skivor och paprikan i bitar. Lägg runt steken. Krydda med rosmarin.  

5. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 60-70 grader beroende på hur genomstekt du vill ha det. Ös på marinad efter halva tiden. 

6. Ta ut steken och låt den vila under aluminiumfolie i 10-15 minuter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar