söndag 25 augusti 2013



Portergryta


Porterstek är överlägset gott men tar väldigt lång tid. Men man kan ta en genväg och göra en portergryta istället! Smaken är där, men det går mycket fortare. Ett tips - morot är väldigt gott i grytan. Jag använde frysta minimorötter den här gången, men oftast använder jag vanliga morötter som jag skär i tjocka slantar.

800 g nötkött (jag använde utskuren biff i bit)
50 cl porter (öl)
1½ dl outspädd svartvinbärssaft
½ dl japansk soja
2 köttbuljongtärningar
3 schalottenlökar, skalad och grovt skivad
5 torkade enbär
1 krm svartpeppar
Grädde
Valfri redning
Eventuellt morötter

1. Skär köttet i kuber. Lägg dem i en bunke med mjöl och skaka runt så köttbitarna täcks. Bryn dem hastigt i smör i en stekpanna i omgångar.

2. Koka upp porter, vinbärssaft, soja, buljongtärningar, lök, enbär och peppar i en gryta.

3. Lägg köttbitarna (och eventuellt även morötter) i grytan och låt den puttra tills köttet är mört . Koktiden varierar beroende på vilken typ av kött man använder. Det är jättegott att ha i morot i grytan. Skär dem i så fall tjocka slantar och låt dem puttra i grytan tillsammans med köttet.

4. Häll i grädde och rör om. Red av såsen med till exempel lite majsena utrört i vatten till önskad konsistens.

Ät och njuuut!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar