söndag 25 augusti 2013



Fond av kräftskal


Släng inte skalen när du äter kräftor, koka en fond av dem! Tänk vilken lyx att kunna ta fram en egenkokad fond och använda till soppa, fiskgratäng eller pastasås. 

1 kg kräftskal
2 gula lökar
3 morötter
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
Vatten

1. Skölj av kräftskalen i kallt vatten så en del av saltet försvinner.

3. Skala och skär rotsakerna och löken i centimeterstora bitar. Fräs dem i olja i en stor gryta.

4. Rör ner tomatpuré och tillsätt kryddorna. Häll i kräftskalen och vatten så de precis täcker.

5. Låt koka utan lock i 30 minuter. Ta av från plattan och lägg på lock. Låt stå i 1 timme.

6. Sila buljongen ner i en kastrull och låt koka tills hälften kvarstår. Kyl av snabbt och häll i lämpliga förpackningar. Buljongen går att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar