Om mig

Mitt foto
Välkommen in i mitt kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat utan krusiduller, lagad med kärlek! Det finns några inlägg av min syster Anneli också. Hon var en väldigt skicklig matlagare, men gick tragiskt bort 2020. Bloggen är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

söndag 25 augusti 2013



Fond av kräftskal


Släng inte skalen när du äter kräftor, koka en fond av dem! Tänk vilken lyx att kunna ta fram en egenkokad fond och använda till soppa, fiskgratäng eller pastasås. 

1 kg kräftskal
2 gula lökar
3 morötter
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
Vatten

1. Skölj av kräftskalen i kallt vatten så en del av saltet försvinner.

3. Skala och skär rotsakerna och löken i centimeterstora bitar. Fräs dem i olja i en stor gryta.

4. Rör ner tomatpuré och tillsätt kryddorna. Häll i kräftskalen och vatten så de precis täcker.

5. Låt koka utan lock i 30 minuter. Ta av från plattan och lägg på lock. Låt stå i 1 timme.

6. Sila buljongen ner i en kastrull och låt koka tills hälften kvarstår. Kyl av snabbt och häll i lämpliga förpackningar. Buljongen går att frysa.

Inga kommentarer: