torsdag 9 januari 2014


Krämiga äppelklyftor med rosmarin

Så här efter nyår köper den med ekonomiskt sinne julmat, för den rear de ut på mataffärerna. Hållbarheten brukar vara långt in i januari. Idag serverade jag julkorv och potatis till middag. Det kan ju vara lite tråkigt sådär utan sås, så jag gjorde krämiga äppelklyftor till. Jag har sagt det förut, men det tål att sägas igen - korv och äpple passar fantastiskt bra ihop! Jag använder ofta Royal Gala i matlagning för de smakar gott, har fast fruktkött och man behöver inte skala dem eftersom de har sånt tunt skal.

4 äpplen
3 dl Oatleys iMat eller grädde
2 msk kalvfond
2 msk äppelcidervinäger
Rosmarin, torkad eller färsk
Salt och vitpeppar

1. Kärna ur och klyfta äpplena. Stek dem halvmjuka i smör i en stekpanna.

2. Häll i kalvfond och äppelcidervinäger. Låt koka in under omrörning, en minut eller två.

3. Tillsätt grädden och rosmarin (1 kvist eller 2 om färsk och ½-1 tesked om torkad. Rosmarinen ska inte "ta över"). Låt puttra tills grädden koka ihop och äpplena är lagom mjuka, ca 5-10 minuter.
 Smaka av med en gnutta peppar och salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar