söndag 6 april 2014



Fylld köttfärs i ugn

Som jag sagt förut, jag gillar verkligen köttfärs! Men jag är inte förtjust i sån där vakuumförpackad köttfärs. När det är bra pris på butiksförpackad köttfärs passar jag på att köpa så mycket man får och fryser in. Förr frös jag in paket på 500 g, men numer är de mellan 900 g -1 kg. När man ändå lagar mat kan man ju passa på att göra mycket så det räcker till matlådor eller t.o.m. en till middag. 

Den här rätten kom till efter att jag gjorde en kylskåpsrensning och hittade två halva förpackningar färskost. Så saftig att det inte behövs någon sås. Allt som behövs är smör att mosa potatisen med och en nypa havssalt *mums*

900 g köttfärs
2 ägg
1 röd lök
1 dl havregryn
1 dl mjölk
1 dl grädde
2½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
2 tsk torkad persilja
100 g philadelphia ost, naturell
100 g färskost, vitlök & örter

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rör ihop havregryn, mjölk och grädde i en skål. Låt stå och dra i minst 10 minuter.

3. Finhacka löken och stek den mjuk i smör.

4. Lägg köttfärsen i en stor bunke och blanda ner ägg, salt, peppar och persilja. Vänd ner havregrynsblandningen och löken. 

5. Smöra en 30x40 cm stor ugnsform. Platta ut hälften av färsen i botten. 

6. Rör ihop färskostarna och bred ut över köttfärsen, men inte ända ut i kanten. Klicka på resten av färsen och platta till. Se till att det är tätt längs kanterna så inte osten rinner ut. 

7. Stek i ugnen i 40-50 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar