måndag 6 april 2015


Ädelostlax (gorgonzolalax)

Det här är en FANTASTISKT god laxrätt! Jag fick receptet av en arbetskompis (tack Åsa!) Sen har det blivit liggande några veckor, men idag var det dags att pröva. Eftersom jag inte är så förtjust i gorgonzola så bytte jag ut den mot Kvibille ädelost. I originalreceptet är det riven ost på laxen, men jag tyckte det var "ostigt" nog ändå så jag uteslöt det. Jag pyntade inte heller med räkor, dill och citron. Vi åt kokt nypotatis och broccoli till. Det var gudomligt gott och receptet hamnar definitivt  i "favoriter"!

800 g lax (gärna del av en laxsida)
Citronpeppar
Salt 
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
180 g riven gorgonzola eller annan ädelost                    
Dill, hackad
(Riven ost)
(Räkor)
(citron)

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skär laxen i portionsbitar och lägg dem i en smord ugnsform. Strö över citronpeppar, salt och ädelost (eller gorgonzola).

3. Sätt in formen i ugnen i 10 minuter.

4. Koka under tiden upp grädde, creme fraiche och buljongtärning. Rör ner generöst med hackad dill.

5. Ta ut formen ur ugnen och häll såsen över laxen (strö över riven ost). Sätt in formen i ugnen i 10-15 minuter till.

6. Garnera ev. med räkor, dill och citron vid servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar