Gammaldags köttfärslimpa med gräddsås
Svensk husmanskost är gott, och jag tycker att det är synd om den mat jag (vi) är uppvuxna med håller på att försvinna i och med att vi äter allt mer internationell mat. Vi lär väl äta tacos och sushi på ålderdomshemmet! Förstå mig inte fel, jag gillar mat med influenser från andra länder lika mycket som gemene man gör, men husmanskost har en speciell plats i mitt hjärta.
Jag hade tänkt servera köttfärslimpan med potatismos och pressgurka, men potatisen var helt oväntat slut (!) så det fick bli pasta och lingonsylt till istället, och det funkar ju minst lika bra. Gräddsåsen blir gudomligt god!!
½ dl ströbröd
1 dl gräddmjölk (hälften av varje)
1 ägg
100 g leverpastej
4 sardeller, mosade
½ msk worchestershiresauce
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
500 g köttfärs
Till sås
Stekspad
Grädde
Soja
Peppar
kalvfond
salt
1. Blanda samman alla ingredienser utom köttfärs och låt stå i 10 minuter så ströbrödet får svälla.
2. Tillsätt köttfärsen och blanda väl. Forma till en limpa i en smord ugnsform.
3. Värm ugnen till 150 g och stek limpan i ca 60 minuter.
4. Ta ut formen ur ugnen. Ös över spadet till en kastrull. Rör ner grädde och smaka av med soja, fond och kryddor. Red med lite maizena om det behövs.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar