Min ABSOLUTA favorit vad gäller potatis är just denna potatiskaka. Den är inget märkvärdigt i sig, men gillar man chèvre är den ett bra val för den är inte bara gudomligt god utan även lätt som en plätt att göra! Någonstans finns det ett "riktigt" recept, men jag gör den lite på en höft ;)
750 g potatis
100 g chèvre (vad jag tar, ta mer/mindre beroende på vad dina smaklökar önskar)
1½-2 dl grädde
½ tsk vitpeppar
½ tsk salt
1. Skala potatisen och riv den tunt i matberedare. Häll över i en stor bunke utan att låta potatisen rinna av.
2. Riv chèvren och blanda ner i potatisen tillsammans med grädde, salt och peppar. Visst kan man rör ihop allt med en slev eller gaffel, men lättast är faktiskt att använda händerna!
3. Häll över allt i en pajform eller rund sockerkaksform.
4. Värm ugnen till 200 grader, sätt in formen i mitten av ugnen och grädda tills potatisen är mjuk (tid beror på storlek på form, typ av potatis m.m. så man får helt enkelt prova sig fram). Lägg över folie om potatiskakan får för mycket färg. Låt den vila under folie ett tag innan servering så den får "sätta sig". Den går även bra att göra den i förväg och värma upp den i ugnen några minuter innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar