Soppa på rostad butternut squash
Butternut squash är något jag bara sett på engelska matlagningsprogram förut. Jag har länge varit nyfiken hur den smakar. Lyckan var därför fullkomlig när jag plötsligt sprang på en på ICA Maxi (ja, jag är nog en matnörd!). Jag hittade ett engelskt recept som verkade lovande och översatte det till svenska (kanske finns det redan på svenska, men men...).
Soppan tar sjukt lång tid att göra eftersom pumpan tar så lång tid i ugnen. Dessutom ska soppan kokas i 40 minuter. Inget som en hungrig familj vill vänta på! Min familj fick äta rester, så äter vi soppan imorgon. Men jag själv kunde inte hålla mig utan åt den idag. Kanske var jag väldigt hungrig, men den var UTSÖKT!!! Urgott att doppa bröd i!
1 butternut squash, medelstor (och hur stort är det?)
½ dl lönnsirap (jag tog lite till)
1 gul lök (jag använde 2 schalottenlök istället)
2 l kycklingbuljong
Färsk timjan, 3-4 kvistar
3 lagerblad
1 dl vitt vin
5 dl grädde
Salt och peppar
1. Dela squashen i hälften och tag ur kärnhuset. Snitta med en kniv ut ett rutsystem i fruktköttet och lägg halvorna i en ugnform.
2. Ringla sirapen över squshen och rosta i ugn på 200 grader tills halvorna fått en gyllenbrun färg och squashen är genombakad.
3. Hacka löken och fräs den i en stor gryta tillsammans med timjan.
4. Tillsätt vinet och skrapa med en sked ur squashköttet från skalen och tillsätt detta i grytan.
5. Tillsätt buljongen och lagerblad och låt koka försiktigt cirka 30 min.
6. Plocka ur lagerblad och timjanskvistarna och mixa soppan med en stavmixer.
7. Tillsätt grädde och låt koka i ytterligare 10 min.
8. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar