tisdag 27 augusti 2013


Fiskgratäng med dillsås

Åh vilken god fiskgratäng vi har ätit idag. Så enkel men ändå så god! Jag använde fiskblock och det funkade bra. Eftersom de var frysta tog det lite längre tid, 23 minuter för att vara exakt! Och så passade jag på att använda min goda kräftbuljong. Jag har fryst ner den i iskubslådor så det bara är att ta så många kuber man behöver. Jag hade kunnat använda mer än en deciliter i såsen, men min man gillar inte kräftor så jag var medvetet försiktig =)

600 g vit fisk
25 g smör
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl buljong (jag använde hemkokad kräftfond, men det går lika bra med fiskbuljong)
Salt och vitpeppar
½ dl hackad dill
Riven ost

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smöra en ugnsform och lägg i fisken. Om du använder fiskblock så dela gärna i mindre bitar.

3. Smält smöret i en kastrull. Rör mer vetemjölet och låt fräsa ihop under omrörning. Tillsätt vätskan lite i taget under konstant omrörning. Låt puttra på svag värme i 3-5 minuter.

4. Smaka av med salt och peppar. Rör ner dillen. Häll såsen över fisken och strö över riven ost

5. Tillaga i ugnen tills fisken är genomstekt, ca 10-25 minuter beroende på om du använder fiskblock eller filéer och om fisken är frusen eller ej. Jag personligen tar ut den när fisken har en innertemperatur på 54 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar