måndag 26 augusti 2013


Mammas köttbullar i långpanna

Jag har i tidigare recept sagt att jag gillar mina köttbullar saftiga och porösa och med det här receptet blir de precis det. Så ni som gillar små kulor med tuggmotstånd kan hoppa över det här receptet. Man kan variera receptet i all oändlighet genom att lägga till fler ingredienser, kryddpeppar till jul till exempel. Receptet räcker till fler än fyra, men det är ju praktiskt med matlåda!

1 kg blandfärs
2 stora gula lökar
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl ströbröd (gärna fullkorn)
2 tsk salt
2 krm peppar
1 nypa socker
1 nypa vitlök och örter (santa maria)
2 ägg

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Rör ihop grädde, mjölk och ströbröd. Låt svälla några minuter.

3. Skala och finhacka löken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Låt svalna lite.

4. Blanda färs, ägg och kryddor. 

5. Blanda färsen med ströbrödsblandningen och löken.

6. Rulla köttbullar med blöta händer. Lägg dem på en ugnsplåt.

7. Tillaga i ugnen i 5-8 minuter beroende på hur stora du gör dem.

8. Efterstek dem hastigt i stekpannan om du vill ha mer färg på dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar