lördag 12 april 2014


Laxsida med västerbottensost


Här kommer en variant av ugnsgratinerad västerbottensostlax. I det här receptet använder jag en hel laxbit som man strör osten över istället för att skära skivor och rulla in ost i dem. Ta ut laxen på 52 grader då blir den helt perfekt!  Här äter vi laxen med ugnsrostad nypotatis, sallad och champinjoner stekta i Mrs Chengs woksås.

800 g färsk laxsida
Citronpeppar och salt

150 g riven västerbottensost
2 dl vitt vin
2½ dl iMat alternaivt grädde
1 dl creme fraiche
1 msk fiskfond

1-2 msk messmör
Maizenaredning

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg laxen i en smord ugnsform och krydda med citronpeppar och lite salt - ta inte för mycket salt för osten är salt i sig. Strö över osten.

3. Koka upp vin, iMat/grädde, creme fraiche och fond i en kastrull. Smaka av med messmör och red med maizena. 

4. Häll såsen runt om och över laxen. Sätt in en ugnstermometer i den tjockaste delen av laxen.

5. Tillaga i ugnen i runt 15-20 minuter tills fisken har en innertemperatur på 52 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar