söndag 1 november 2015



Lammgryta

Vi har varit i London på höstlovet och när jag ätit restaurangmat i flera dagar så längtar jag verkligen efter hemlagad mat. Och speciellt när man varit i England så är det gott med grönsaker för det använder de då inte mycket av i sin matlagning! Söndagmiddagen blev en smarrig lammgryta. Jag tycker det blir bättre att använda redan kokt potatis istället för att koka potatisen i grytan och som av en händelse så hade jag kokt potatis i kylskåpet (ja, trots en vecka i kylskåpet var de fräscha. Allt för många slänger helt ok mat bara för att den stått i kylskåpet några dagar). Med en klick crème fraiche till blir det en perfekt höstmiddag.

400 g lammkött
vetemjöl till panering
3-4 morötter
2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
2 dl vin
5 dl vatten
1 tsk worcestershiresås
1 köttbuljongtärning
1 tsk torkad timjan
3-4 dl frysta ärtor
Salt och peppar
8 kalla kokta potatisar
Crème fraiche till servering

1. Skär köttet i tärningar och lägg det i en plastpåse. Häll i lite vetemjöl och skaka runt så köttbitarna täcks med mjöl. Fräs köttet i omgångar i smör och olivolja i en stekpanna. Lägg över i en gryta.

2. Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Skala och skiva morötterna. Skär skivorna i mindre bitar om det är tjocka morötter.

3. Fräs löken i smör och olivolja i en stekpanna tills de mjuknat men inte tagit färg. Häll i morötterna och låt de fräsa med någon minut. Häll över i en gryta.

4. Tillsätt vatten, vin, worcestershiresås, buljongtärning och timjan i grytan.  Låt den småputtra tills köttet är mört, tar olika lång tid beroende på vilken del av lammet man använder.

6. Skala potatisen och skär i bitar. Lägg potatisen och ärtorna i grytan och fortsätt puttra i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt mer vatten/vin om det behövs.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar